İş görüşmeleri, adaylar ve işverenler için yorucu ve uzun bir süreç. Online mülakat, adayla yüz yüze görüşmenin zaman ve mekan olarak zor olduğu ve işe alım süreçlerini aksattığı durumlarda hayat kurtarıyor. Peki online mülakat, işverene aday hakkında doğru geri bildirimler veriyor mu?
İnternet üzerinden yapılan mülakatın giderek yaygın hale geldiği günümüzde şirketler ve İK danışman firmaları işe alımlarının birçoğunu online olarak gerçekleştiriyor. Online mülakat, adayın uzak bir lokasyonda çalıştığı veya ikamet ettiği durumlarda büyük kolaylık sağlarken çalışırken iş arayanların da imdadına yetişiyor.
Online mülakatın adayların yanı sıra şirketler için de faydaları olduğunu belirten Hugent İşe Geliştirme Direktörü Özlem Veryeri Taşkaya, “Şirketler, şehirlerarası pozisyonlarda son görüşmelere dek adayla online görüşme yaparak ilerleyebiliyorlar. Adayla görüşmelerini mekandan ve zamandan bağımsız gerçekleştirebilmeleri işe alım sürecini de hızlandırıyor. Şehir dışı adayların görüşme için şirket merkezine gelme zorunluluğu ortadan kalkıyor, bu da maliyetler açısından projeye katma değer sağlıyor. Adayın yurtdışına bağlı çalışacağı pozisyonlarda adaylar, online mülakat ile yurt dışındaki yöneticisi ile de iş görüşmesi yaparak ilerleyebiliyor” diyor.
Online mülakatın avantajı kadar dezavantajı da var
Ulaşım zorlukları düşünüldüğünde adaylar, enerji ve zaman harcamadıkları için online mülakat yapmayı tercih ediyor. İş veren ise işe alım süreçlerini hızlandırdığı için işe alım süreçlerinin büyük bir kısmını online mülakat ile gerçekleştiriyor.
Online mülakatın faydaları olduğu kadar olumsuz yönleri de olduğunu belirten Hugent, adayların görüşme sırasında bağlantı problemlerini çözmekte zorlandığını ve adayların kendilerini gerektiği şekilde ifade edemediğini vurguluyor. Bağlantı sorunlarının bir dezavantaj olduğunu belirten Hugent İşe Geliştirme Direktörü Özlem Veryeri Taşkaya, “Adaylar görüntülü konuşmayı daha önce kullanmamışlarsa görüşme sırasında ortaya çıkabilen bağlantı problemlerini çözmekte zorlanabiliyor. Görüntü ve ses kalitesi düşükse hem adayların kendilerini gerektiği şekilde ifade etmeleri zorlaşıyor hem de bizim sağlıklı bir değerlendirme yapmamız imkansız hale gelebiliyor. Bunun yanında iletişimi yüz yüze görüşmede olduğu kadar sıcak tutamamak da bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi bir el sıkışma gibi bir temas olmadığı için mülakat esnasında olduğu gibi online mülakatta maalesef kişinin vücut dilini gözlemleme şansınız mümkün olmuyor” diye ekliyor.
Online mülakattan önce dikkat etmeniz gerekenler
Online mülakatta kameranın çalışmaması veya ses sisteminde sorunlar çıkması gibi adaylara gerginlik yaratabilecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu tür sıkıntıları ortadan kaldırmak için Hugent, önce adayın internet bağlantısını kontrol etmesini daha sonra ses sisteminin çalışır durumda olduğundan emin olması gerektiğini söylüyor. Aday online teknolojiyi kullanabileceğinden ve gerekli donanıma sahip olduğundan emin olmalı. İletişim bilgilerini eksiksiz almalı ve kendi bilgilerini de aktarmalı. Online mülakat sırasında adayın bulunacağı mekanda yalnız olması gerektiği ve görüşmenin başka biri tarafından bölünmemesi gerektiği hatırlatılmalı.
http://www.nehirce.com.tr/
kaynak:kariyer.net