Her ne kadar çeşitli teknolojik imkanların artmış olması farklı etkileri beraberinde getirse de en önemli faktörler arasında insan başta yer almaktadır. Piyasa şartları değerlendirildiğinde rekabet gücünün korunabilmesi ve aynı zamanda yükseltilmesinde
Para
Hammadde
Makine
Doğa
Bilgi
Ve İnsan birlikte rol oynamaktadır. Bunların tam olarak uyum içinde çalışabilmesi de insan kaynakları yönetimi kapsamında yer almaktadır.
Paranın ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması gerekli olurken hammaddenin tam olarak işlevsel etkiler sunması ve makinaların çağa uygun olması da rekabet gücünün imkanını sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi veya birkaç tanesinin olmaması ya da düşük seviyelerde oluşması piyasa şartlarında uzun ömürlü olunmasını ortadan kaldırmaktadır. Sınırlı kaynaklarla ortaya konması gerekli en ideal çözüm yollarının etkinleştirilmesi ve devamlı olarak yenilenmesi de kullanım yöntemi ile ilişki içerisindedir. Tüm aktörlerin sağlanmasının yanı sıra her türlü işlemin yapılabilmesinde rol oynayan insan verimi de İK yönetiminin performansıyla ortaya çıkmaktadır. Çok daha güncel, verimli ve sorunsuz bir çalışma için çalışanların yönetimleri önemli yer tutmaktadır.
İnsani ilişkilerin verimli bir şekilde yapılabilmesi halinde ortaya beklenenden çok daha yüksek bir verimin çıkması sağlanmaktadır. Bu sayede diğer aktörlerinde bir anlamı oluşmaktadır. Bundan dolayı öncelikli olarak insan özelinde çalışmaların yapılması ve ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan kaynaklı performans düşüklüklerinin çözümlenmesi gereklidir. Bu sayede kurumsal firma olma yolunda prensipli ve disiplinli bir çalışmada yaratılmaktadır.